soup-1503117_1280

Jídelníček týden před výplatou

Celkem s železnou pravidelností před výplatou sonduju, co se vaří v jiných kuchyních. Tak už jsem za dobu své mateřské nasbírala pěknou hromádku receptů, které rozhodně vaší peněžence neublíží.
Co se mě týče, klidně bych celý týden jedla špagety s kečupem. Naučila jsem se je vařit na vysoké škole a bylo to jediné teplé jídlo, se kterým jsem byla ochotná marnit čas v kuchyňce. Svým způsobem jsem se jimi proslavila, protože když mě někdo viděl na chodbě s hrncem, vševědoucně se usmíval: “Budou špagety?” Úspěšnost odhadu vysoce převyšovala 90%. Jednou jsem v záchvatu sebekritiky zkoušela místo kečupu dát do špaget termix. Dobrá. Byla jsem líná sejít tři patra do kantýny koupit kečup.

Nezkoušejte to. Překvapilo mě, že to nežral ani pes vrátného. Až do té doby jsem si myslela, že sežere všechno.
Jak říkám, já si vystačím se špagetami a kečupem. Jenže pak jsou tu ještě dva synové a muž, který když dva dny nejí maso, tak “má své dny”. A neptá se, kolik mi zbývá v peněžence, ale co je na večeři. Pro tyto těžké chvíle mám svá speciální nízkonákladová jídla. Inspirujte se.

Základem je dobrý plán, takže všechny suroviny nakoupím pokud možno na jeden zátah a pak už do obchodu nelezu. Před sepsáním jídelníčku bedlivě prozkoumám mrazák, jestli z něj něco zajímavého nevypadne.

Jinak jako obvykle plánuju jen šest jídel týdně, jednou týdně jíme u přátel nebo příbuzných, případně dojídáme zbytky. Jedno jídlo je z mrazáku a jedno naopak vařím v dvojnásobném množství na zamražení.

Jídelníček pak vypadá třeba takto:

Polévky vařím v dvojnásobném množství, než uvádí recept. Obvykle je jíme dva, tři dny, poslouží i s pečivem jako teplá večeře.
Bramboračka s kukuřicí (hodně zahustit)
Kuřecí polévka

Sýrovo-česneková pomazánka
Pomazánka z droždí a vajíček
Sloní mls

Bez buchet se neobejde svačina:
Šalamounův koláč

Hlavní jídla

Smetanové rizoto

(použiju zbytky zmrazeného pečeného kuřecího masa z lepších časů). V zásadě vaříte stejně jako normální rizoto, ale do vzniklé, ještě horké rýže s přísadami nalejete jeden kelímek smetany. překryjete a necháte odstát. Smetana se vpije do rýže a rizoto je pak krásně jemné.

Květákové placičky, okurkový salát, brambory

Kuřecí kostky ve smetanové omáčce bez smetany, rýže (to je to maso z celého kuřete)

Maso nakrájíme na menší kousky velikosti sousta. Promícháme se solamylem. Nakrájíme na plátky 6 – 12 stroužků česneku. Orestujeme maso téměř doměkka a přidáme plátky česneku, chvíli restujeme. Zastříkáme trochu kečupem, přidáme bazalku a půl až litr mléka. Čím víc chcete omáčky, tím víc mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí omáčky. Případně dohustíme solamylem rozmíchaným v mléce.

Těstoviny s falešnou boloňskou omáčkou

Dle návodu na sójové drti si připravíme sójový granulát. Nakrájíme dvě cibule a opečeme je v pánvi na oleji. Přihodíme jednu malou, nastrouhanou mrkev, orestujeme. Přidáme pořádně vymačkaný granulát a za stálého míchání vaříme, dokud se sója nepřichycuje ke dnu (cca 10- 15 minut). Přidáme rajčatovou omáčku ze skleničky nebo kečup, pořádně promícháme.

Bretaňské fazole (jde zmrazit) Oproti receptu do nich dávám ještě uzeninu.

Strapačky se zelím

Be Sociable, Share!