Základem je dobrý plán, takže všechny suroviny nakoupím pokud možno na jeden zátah a pak už do obchodu nelezu. Před sepsáním jídelníčku bedlivě prozkoumám mrazák, jestli z něj něco zajímavého nevypadne.
Jinak jako obvykle plánuju jen šest jídel týdně, jednou týdně jíme u přátel nebo příbuzných, případně dojídáme zbytky. Jedno jídlo je z mrazáku a jedno naopak vařím v dvojnásobném množství na zamražení.
Jídelníček pak vypadá třeba takto:
Polévky vařím v dvojnásobném množství, než uvádí recept. Obvykle je jíme dva, tři dny, poslouží i s pečivem jako teplá večeře.
Bramboračka s kukuřicí (hodně zahustit)
Kuřecí polévka
Sýrovo-česneková pomazánka
Pomazánka z droždí a vajíček
Sloní mls
Bez buchet se neobejde svačina:
Šalamounův koláč
Hlavní jídla
Smetanové rizoto
(použiju zbytky zmrazeného pečeného kuřecího masa z lepších časů). V zásadě vaříte stejně jako normální rizoto, ale do vzniklé, ještě horké rýže s přísadami nalejete jeden kelímek smetany. překryjete a necháte odstát. Smetana se vpije do rýže a rizoto je pak krásně jemné.
Květákové placičky, okurkový salát, brambory
Kuřecí kostky ve smetanové omáčce bez smetany, rýže (to je to maso z celého kuřete)
Maso nakrájíme na menší kousky velikosti sousta. Promícháme se solamylem. Nakrájíme na plátky 6 – 12 stroužků česneku. Orestujeme maso téměř doměkka a přidáme plátky česneku, chvíli restujeme. Zastříkáme trochu kečupem, přidáme bazalku a půl až litr mléka. Čím víc chcete omáčky, tím víc mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí omáčky. Případně dohustíme solamylem rozmíchaným v mléce.
Těstoviny s falešnou boloňskou omáčkou
Dle návodu na sójové drti si připravíme sójový granulát. Nakrájíme dvě cibule a opečeme je v pánvi na oleji. Přihodíme jednu malou, nastrouhanou mrkev, orestujeme. Přidáme pořádně vymačkaný granulát a za stálého míchání vaříme, dokud se sója nepřichycuje ke dnu (cca 10- 15 minut). Přidáme rajčatovou omáčku ze skleničky nebo kečup, pořádně promícháme.
Bretaňské fazole (jde zmrazit) Oproti receptu do nich dávám ještě uzeninu.