Silný kuřecí vývar se zeleninou a libečkovými krutony
8−10 porcí
Silný vývar nám bezpochyby dodá sílu a je základem většiny dobrých polévek.
Vývar
3 lžíce oleje
1 větší mrkev
1 větší petržel
2 plátky celeru
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
kuřecí skelet a křídla
3 litry vody
sůl
Na oleji opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu s kořením, vložíme kuřecí kosti, opečeme, zalijeme studenou vodou, osolíme, přivedeme k varu, zmírníme příkon tepla na minimum a pozvolna vaříme (táhneme) tři hodiny. Poté scedíme.
Polévka
30 g vyuzeného špeku
1 stonek řapíkatého celeru
1 mrkev
1 malá cibule
2 lžíce hladké mouky
2,5 l kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl
Špek nakrájíme na malé kostičky, vypečeme, vmícháme zeleninu, krátce osmahneme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme zchladlým kuřecím vývarem, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Ochutíme česnekem utřeným se solí a muškátovým oříškem.
Na podávání
20 g másla
2 housky
snítka libečku
Na másle opečeme na kostky nakrájené housky, na závěr smícháme s nasekaným libečkem a podáváme k polévce.
One thought on “Kuřecí polévka Kluci v Akci”
Comments are closed.