Babiččiny květákové placičky
„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ píše nám Petra Školová z Havířova, jejíž recept v nás vzbudil nostalgii. Základní směs lze různě obměňovat – přidejte třeba klobásku nebo šunku.
Ingredience
- 1 květák, rozdělený na růžičky
- 2 vejce (je možné přidat žloutky a z bílků ušlehat sníh)
- hrst strouhanky
- sůl, pepř, kmín (já mám ráda celý), majoránka, česnek podle libosti
- olej nebo sádlo na smažení
- tatarská omáčka s pažitkou k podávání
Příprava jídla
1 Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut. Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.
2 Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.
Zdroj: Apetitonline.cz
One thought on “Květákové placičky”
Comments are closed.