Přemýšleli jste někdy nad tím, který nápoj má pro Vás více energie? Který Vás více nakopne? Zda je to čaj anebo káva? V tomto článku Vám na tuto otázku ráda odpovím.
Káva
Káva pozitivně ovlivňuje naši energii a soustředění kvůli jedné jedinečné látce, kofeinu. Kofein vyskytující se v kávě zajišťuje rychlý nástup energie, který však nemá dlouhého trvání. Obsah kofeinu v kávě se liší a je ovlivněn pěti faktory:
- Druhem kávy: například známá robusta obsahuje 2-3x více kofeinu než oblíbená arabica. Za nejsilnější kávu je však považována Black Insomnia (viz dále).
- Přípravou kávy: tím ovlivňujeme, kolik množství kofeinu budeme mít ve výsledném šálku. Důležité je namletí kávy, kdy pro každou přípravu kávu je typické jiné namletí, například pro přípravu espressa je potřeba jemné namletí, pro cold brew velice hrubé.
- Stylem pražení kávy: pražením kávy dochází ke změně barev kávových zrnek. Čím delší pražení, tím tmavší a lehčí zrna. To znamená, že do 500 gramového pytlíčku, se zrnek vejde více než světlých nepražených, a tedy bude v pytlíčku i více kofeinu. Naopak do odměrky se vejde zhruba stejné množství zrnek a v tomto případě mají více kofeinu světlá, těžší zrna.
- Množstvím, které konzumujeme: jak už jsme si řekli, v každé kávě je jiné množství kofeinu, například v jednom šálku espressa (44 ml) najdeme 60 – 80 mg kofeinu, v šálku filtrované kávy (200 ml) nalezneme 210 mg kávy. Doporučená maximální denní dávka je 400 mg kofeinu. Limit bychom si měli hlídat, protože nadbytek kofeinu má naopak negativní účinky na naši energii a soustředění, a to například nerudnost a bolest hlavy. Kofein se však nenachází pouze v kávě, je také i v zeleném a černém čaji, energetických nápojích i v čokoládě.
- Podmínky: mimo jiné ovlivňují chuť kávy i podmínky, ve kterých rostlina roste – podnebí, nadmořská výška, sluneční záření a množství vody.
Black insomnia
Jak jsem již zmínila, Black insomnia je nejsilnější kávou na světě. V porovnání s espresem, které má v jednom šálku (44 ml) 60 – 80 mg kofeinu, má black insomnia v šálku (44 ml) 140 mg kofeinu.
Pro přípravu se využívají zrnka robusty. Ve výsledku má sladkou příchuť, trochu může připomínat hořkou čokoládu.
Čaje
Některé čaje obsahují, stejně jako káva, kofein. Patří mezi ně zelený a černý čaj. I na čaje mají vliv podmínky pěstování.
Černý čaj
Černý čaj je oblíbeným nápojem už staletí po celém světě. Z hlediska energie nalezneme v jednom šálku černého čaje (200 ml) zhruba 40 mg kofeinu, což je v porovnání s kávou menší dávka cca o tři čtvrtiny. Na rozdíl od kávy zajišťuje pozvolné avšak dlouhodobé nakopnutí organismu.
Černý čaj má také vliv na náš organismus z hlediska zdraví i hmotnosti. Do určité míry, kterou má každý jedinec jinou, napomáhá černý čaj tomu, aby tělo nezadržovalo tuky, což má pro naše tělo pozitivní vliv.
Od určitého množství černého čaje však tělo zadržuje vodu a to je negativní jak pro tělo, tak pro naši hmotnost.
Zelený čaj
Zelený čaj je, stejně jako černý čaj, oblíbeným nápojem po celém světě. Zpracovávání zeleného čaje má několik kroků, mezi které patří oxidace, vadnutí, vliv tepla a kyslíku, pražení, pečení atd.
Z hlediska kofeinu má jeden šálek zeleného čaje (200 ml) zhruba 32 mg kofeinu, což je o něco méně než průměrný černý čaj.
Zelený čaj má mnoho prospěšných účinků na naše tělo, protože kromě kofeinu v něm nalezneme látky jako je například kyselina listová, vitamín B, C a E.
Zelený čaj zajišťuje podporu funkce nervové soustavy a srdce, zvyšuje soustředěnost ale naopak zajišťuje hlubokou relaxaci organismu, detoxikuje organismus, má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
Při přípravě zeleného čaje bychom měli dávat pozor, abychom ho nezalévali vařící vodou. Ta totiž může způsobit zahořklou chuť. Čaj bychom měli zalévat cca 80°C vodou.