Ingredience na 10 palačinek bez lepku:
200 g pohankové mouky
120 g hladké mouky
1 špetka soli
1 vejce (velikost M)
120 ml mléka
350 ml vody
50 g Alpského másla (Meggle)
125 g čerstvých borůvek
300 g mražených borůvek
175 g cukru
7 lžic vody
1 polévková lžíce potravinářského škrobu
3 lahvičky (po 230 ml) jemné smetany ke šlehání (35 % tuku)
200 g tučnějšího jogurtu
Příprava palačinek bez lepku z pohanky:
V míse smíchejte oba typy mouky se solí, poté přidejte vejce. Do směsi postupně vařečkou vmíchejte mléko a cca 350 mililitrů vody, aby vzniklo hladké tekutější těsto. Směs nechte asi 10 minut odstát.
V teflonové pánvi (Ø 18 cm) rozehřejte tuk. Z těsta postupně usmažte 5 palačinek. Palačinky nechte úplně vychladnout.
Opláchněte čerstvé borůvky a nechte je důkladně okapat. V hrnci přibližně 5 minut povařte mražené borůvky, 75 gramů cukru a 3-4 polévkové lžíce vody. Neustále přitom směs promíchávejte. Dohladka umíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody, vmíchejte je do borůvkové směsi a vše ještě 1 minutu nechte na plotně. Odstavte připravenou ovocnou směs ze sporáku a nechte ji vychladnout, ale ne úplně ztuhnout.
Opatrně vyšlehejte tuhou šlehačku. Jogurt smíchejte se 100 gramy cukru a pomalu jej vmíchejte do šlehačky. Přibližně 1/5 šlehačky potřete 1 palačinku. Dále na ni rozetřete 1/5 ovocné směsi. Uvedený postup ještě čtyřikrát zopakujte. Hotové pohankové palačinky servírujte vychlazené a posypané čerstvými borůvkami.