Jak vařit pohanku + recept

Každý z nás je obeznámen s pohankou od dětství. Rodiče nám často připravovali pohankovou kaši s mlékem. A není divu, protože se jedná o velmi zdravé jídlo. Pohanka je bohatá na vitamíny, mikro a makro elementy, jako je jód, kyseliny listové, železa, vápníku, zinku a vitaminů skupiny B. Dále obsahuje bílkoviny, polynenasycené tuky a vlákniny. Celá tato sada živin dokonale zvyšuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje metabolismus a zlepšuje zdravotní stav obecně. Nicméně, v zájmu zachování výhod, musíte vědět, jak správně vařit pohanku.

Co je pohanka

Existují dva typy pohanky – nemleté a loupané. První typ je celé pohankové jádro, a druhý – jádro dělené na poloviny. Výhody mají oba typy pohanky, ale existují určité rozdíly při jejich vaření. Nerozemletá pohanka se vaří až čtyřicet minut, i když se zvýší několikrát na objemu. Z pohanky se vyrábějí vločky a mouka, které nepotřebují vaření, jen je zalijeme vařící vodou.

Příprava tmavé loupané pohanky

První věc, kterou je nutné udělat – očistit a ponechat pouze jedlou část, poté pohanku důkladně vypláchněte studenou vodou. Před vařením je nutné nastavit správný poměr zrn a vody. Je lepší, když mají poměr jedna až dvě. V ideálním případě vaříme pohankovou kaši v litinové pánvi. Pokud není, můžete použít nádobu s tlustým dnem. V tomto případě je třeba se vyhnout hrncům z hliníku. Propláchnutou pohanku zalijeme vroucí vodou, ochutíme a vaříme do změknutí 15-20 minut.

Příprava světlé loupané pohanky

Pohanka se propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí a vaří 3 minuty. Pak se odstaví, přikryje pokrývkou a nechá se v teple dojít 30-45 minut. Je to nejčastější způsob přípravy pohanky. Dalším způsobem přípravy je příprava pohanky bez vaření, kdy se pohanka propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí, přikryje pokrývkou a nechá se nabobtnat v teple celou noc. Ráno je hotová. Je to nejšetrnější způsob přípravy pohanky. Pohanku je možné ochutit osmaženou cibulkou, solí, česnekem, sušenými nebo čerstvými bylinkami (majoránka, bazalka, petrželová nať, mletý kmín…).

Pohanka použití

Pohanka lze použít do polévky (můžeme ji přidat do každé zeleninové a luštěninové polévky), sladké i slané kaše, náplní, zapékaných jídel, placek, pomazánek, salátů a v podstatě je poživatelná v jakékoliv kombinaci s masem a zeleninou. Velmi zdravé je pohankové rizoto bez lepku, laktózy a vajec, stejně tak pohankové placky s kysaným zelím bez lepku, laktózy a vajec.

Zapékaná pohanka se zeleninou – Kluci v akci

4−6 porcí

Na Šmajstrlově mlýně ve Frenštátu pod Radhoštěm zavoněla zapečená pohanka se zeleninou – moderní a rychlý pokrm z této staré a zdraví prospěšné plodiny.

400 ml pohanky lámanky
600 ml horké vody
4 stroužky česneku
dlaň sekané petrželky kudrnky
1 cibule
1 mrkev
1½ papriky (mix zelená, žlutá, červená)
½ bílé ředkve
chilli paprička
4 malá rajčátka
sůl
pepř
4 vejce
150 g nivy

Lámanku z pohanky zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut odstát.
Poté ji ochutíme drceným česnekem, sekanou petrželkou, solí a pepřem.

Zeleninu pokrájíme na libovolné tvary a zprudka a krátce ji osmahneme na oleji, až na závěr ji osolíme a opepříme. Zeleninu přimícháme k pohance, vložíme do vymazaného pekáče, zalijeme rozkvedlanými vejce a posypeme strouhanou nivou. Při 200 °C zapečeme dozlatova.

Zdroj receptu – Kluci v akci