Avokádo – nedoceněné ovoce + avokádová pomazánka Kluci v akci

Každý slyšel o avokádu, ale většina lidí ho ještě neokusila. Není to proto, že je drahé, nebo není k dispozici. Vše je mnohem jednodušší – každý druhý člověk neví, jak správně avokádo jíst. Avokádo má čestné místo mezi exotickým ovocem, roste na stromě, a svým obsahem cukru se blíží spíše k zelenině. Mnoho znalců ho přirovnává s chutí nedozrálé hrušky nebo dýně. Ale tělo plodu je velmi jemné s příjemnou konzistenci. V ústech může připomínat piniové oříšky. Vzhledem k neutrální chuti ovoce se používá v mnoha pokrmech, v ideálním případě v kombinaci s různými potravinářskými výrobky.

Původ a pěstování ovoce

Vlast ovoce jsou tropické země – například Jižní Afrika. Místní obyvatelé avokádo sbírají ručně od jara do pozdního podzimu. Avokádo je velmi zajímavé pro mnoho botaniků, a sice pro svůj květ. Před opylením je květenství – ženské, ale ve chvíli, kdy se květina otevře, má opačné pohlaví. Tento zajímavý fakt přitahuje mnoho učenců.

Proces pěstování ovoce je velmi obtížný. Strom je náchylný k různým nemocem a často trpí mnohými neduhy v pravidelných intervalech. Zahradníci přišli se speciálním očkováním, které dělají pomocí vrtačky a kyseliny fosforečné. Tento postup chrání plod před nebezpečnou nemocí – kořenovou hnilobou.

Dnes mnozí lidé tvrdí, že místo původu avokáda je ve Střední Americe. Ale i tak rostou tyto ovocné stromy v Jižní Africe. Historie nás zavádí zpět do XX. století. Slavný geolog Hans Serianm Keith objevil avokádo v Jižní Africe, koupil místní pozemky a začal avokádo pěstovat ve velkém, což mu přineslo značné zisky. Na českých pultech exotické ovoce pochází ze Střední Ameriky a Mexika.

Užitečné vlastnosti avokáda

Pro začátek je třeba vyzdvihnout, jeho vysokou nutriční hodnotu. Sto gramů výrobku obsahuje více než 150 kalorií. Toto číslo je typické pro 30 g másla, a co je nejdůležitější – bez cholesterolu. Ženy mající obavu o svou postavu, by měly začít kombinovat avokádo s jinými výrobky.

Pravidelné pojídání avokáda prodlouží váš život o několik let. Obejde vás onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a ateroskleróza. Produkty, které obsahují cholesterol, je lepší vyloučit ze stravy.

Chcete-li zachovat požadovanou hladinu hemoglobinu je také možné, jíst jen trochu avokáda denně. I když je železa v ovoci málo, ale dost mědi, která pomáhá absorbovat železo. Trávicí systém bude určitě vděčný, že pojídáte právě toto ovoce z Afriky. Odborníci na výživu doporučují ho pravidelně zařadit do svého jídelníčku, pokud již nechcete mít starosti se zácpou.

V případě závažných problémů s nervovým systémem a častým stresem je nemocnému předepisován vitamin B, kterého má avokádo hodně. Jeho prospěšné tuky posilují nervová vlákna, zvyšují bdělost a paměť. Kůže pod vlivem tohoto ovoce se stává hedvábně hladká. Není divu, že se avokádový olej používá v kosmetice.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Jemná pomazánka, nutričně velmi hodnotná, se perfektně hodí právě k bílému chlebu.

3 avokáda
1 citron
1 šalotka
1 stroužek česneku
kousek čerstvého zázvoru
100 g vařené červené čočky
snítka máty
sůl
mletý pepř

Avokádo oloupeme a zastříkneme citronovou šťávou.

Šalotku nakrájíme, česnek utřeme se solí, zázvor nastrouháme a vše smícháme a rozmačkáme s avokádem. Vmícháme čočku, nasekanou mátu, ochutíme solí, podle chuti i pepřem.

TIP: Líbil se Vám recept? Přečtěte si další pestré a jednoduché veganské recepty zde.

Zdroj receptu: Kluci v akci