Hovězí svíčková na smetaně – Kluci v akci
Co si připravit na hovězí svíčkovou od Kluků v akci?
Svíčková – maso a omáčka
- 1 kg hovězího masa zadního
- 150 g špeku
- sůl
- olej
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 listy bobkového listu
- 80 g krupicového cukru
- 1 citron
- 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
- 80 g plnotučné hořčice
- sůl
- cukr
- ocet
- 50 g másla
- 200 ml smetany na šlehání
Hovězí svíčková na smetaně – Kluci v akci, co na podávání?
- 100 ml ušlehané šlehačky
- 100 g brusinek
- 1 citron
Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.
Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.
Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.
Žemlový knedlík podle Kluků v akci
- 250 g starších žemlí
- asi 250 ml mléka
- 2 žloutky
- sůl
- muškátový oříšek
- 20 g másla
- 40 g hrubé mouky
- 2 bílky (sníh)
Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky a uvaříme v osolené vodě.
Karlovarský knedlík, Kluci v akci
- 250 g starších žemlí
- asi 250 ml mléka
- 2 žloutky
- sůl
- muškátový oříšek
- 20 g másla
- 40 g hrubé mouky
- 2 bílky (sníh)
Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku.
Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem.
Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.
Kolik času nám zabere příprava svíčkové od Kluků v akci?
příprava 30 minut
pečení 1,5 hodiny
dokončení 15 minut
knedlíky 45 minut
Zkuste i vy svíčková na smetaně, Kluci v akci zaručí její skvělou chuť.
Zdroj: Kluci v akci
Mohlo by vás zajímat: