Zelenou kávu můžete přidat i do svých receptů. A to jak dotěch, které už kávu obsahují, tak do ostatních. Tekutinu v receptu (např. mléko) nahradíte silnějším výluhem této kávovinové směsi a dál můžete pokračovat klasickým postupem. A uvidíte, že i příchuť udělá své. Zelenou kávu nemusíte konzumovat jen v rámci vaření, ale můžete jí pít jako klasický kávový nápoj. I její pití totiž přispívá k lepšímu trávení a podporuje hubnutí. Ideální je její pití cca půl hodiny před každým jídlem a uvidíte, že letos se bude hubnout do plavek jedna báseň. Výhodou je, že mlsání si užijí i ti, kteří mají bezlepkovou dietu.
MUFFINY S ČISTÝM SVĚDOMÍM
Ingredience na 12 ks:
1,5 lžíce zelené kávy s kardamomem, 300 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 2,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 90 g nasekaných lískových ořechů, špetka mleté skořice, 1 vejce, 140 g hnědého cukru, 80 ml oleje, 12 papírových košíčků, hrubě nasekané ořechy na ozdobení.
Doba přípravy je asi 25 minut (plus asi 20 minut doba pečení).
Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si zelenou kávu ½ čajové lžičky rozmícháme ve 4 lžících horké vody. Formu na muffiny vymažeme tukem nebo do jednotlivých mističek vložíme papírový košíček. Do misky nalijeme podmáslí a k němu vychladlou zelenou kávu. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou, nasekanými ořechy a mletou skořicí. V další míse utřeme do pěny vejce s cukrem a olejem. Přidáme moučnou směs a důkladně vše promícháme. Těstem naplníme plech na muffiny /plníme pouze do 2/3 výšky formičky/ a pečeme při 180°C ve střední části trouby přibližně 20 minut. Dříve než upečené muffiny vyndáme, necháme je 5 minut odpočinout ve formičkách. Muffiny můžeme na závěr ještě poprášit hrubě nasekanými ořechy.