Čína je známá nejen svými jedinečnými exotickými jídly, ale i populárními čajovými obřady. V této zemi je především věnována zvláštní pozornost čaji, existuje celá řada rituálů, kde je vše v souladu se všemi pravidly vaření. Zdá se, že vynikající čínský čaj absorbuje nejen kompletní energii Slunce a Země, ale i teplo lidských rukou, promítá se zde pěstování a sklizeň. Jde o věrohodný pocit, čaj z Číny ocení gurmáni po celém světě.
Odrůdy čínského čaje
Ze široké škály mnoha druhů čínského čaje, nejzákladnější odrůdy jsou:
- Zelený
- Black (černý)
- Bílý
- Pchu-er (tmavý a světlý čaj)
- Oolong (tchaj-wanský čaj)
- Žlutý čaj a další
Vzhledem k různým stupňům fermentace, tedy „zrání“ stejného čajovníku, vznikají zcela jedinečné chutě, máte k dispozici voňavý a osvěžující nápoj.
Zelený čínský čaj – není vystaven fermentačnímu procesu: bezprostředně po sklizni se suší listy. Díky tomuto způsobu je zelený čaj velmi zdravý, neboť odrůda je svém přirozeném stavu.
Black – nejpopulárnější čaj na světě, ale ne v Číně. Ve vlasti původu, se nazývá „červený“, podle základu barvy výsledného nápoje. Jen zkušený mistr ví, kdy je fermentační proces ukončen pro tuto třídu: pouze v některých obdobích tento čínský čaj dosáhne typickou barvu a skvělou chuť.
Pchu-er – specifická a silná chuť
Oolong – polozelený čaj s nasládlou chutí je velice populární v Číně, nese jméno Černého draka
Bílý čaj – jemné a rafinované aroma
Žlutý čaj – vzácná odrůda, nasládlé tóny, střední svíravost a kořeněná chuť.
Přínosy čínského čaje
Samozřejmě, že čínský čaj v sobě skrývá velký přínos pro organismus: detoxikuje, stimuluje metabolismus, tonizuje a hasí žízeň. Každý druh tohoto úžasného nápoje má své jedinečné vlastnosti.
Oolong čaj je často používán ve stravě – pomáhá spalovat kalorie, zlepšuje funkci trávicího traktu. Tento nápoj omlazuje pokožku zevnitř, dává zářivost a svěžest.
Nejzákladnější je použití zeleného čaje – tlakové normalizace a lepší spánek. Tento nápoj je dobré pít teplý.
Červený čaj (nebo černý) má příznivé účinky na imunitní systém, Pchu-er snižuje hladinu cukru v krvi, bílý čaj – prevence rakoviny.
One thought on “Odrůdy a použití známého čínského čaje”
Comments are closed.