Letní sirupy (nejen) na žízeň

Jaro a jarní sirupy (nejen) pro zdraví  máme za sebou a přichází léto! Čas horkých dnů i nocí, kdy se bez osvěžujících nápojů prostě neobejdeme. Vyrobte si sirup pro domácí limonády a drinky! Ani minimum kuchyňského vybavení nebo malá kuchyně není překážkou.

Mátový sirup

Máta nejenže osvěžuje náš dech, ale pomáhá i při žaludečních obtížích (zastavuje zvracení, uvolňuje křeče v žaludku a léčí koliky).

Přiveďte k varu 3,5 litru vody, poté ji odstavte a dejte do ní 3 nakrájené, pořádně omyté citrony a svazek máty. Čím více máty, tím silnější sirup. Nechte louhovat do druhého dne.

Výluh zceďte, přidejte do něj cukr v poměru 1:1 (tedy 3,5 kg cukru), mírně povařte a nechte cukr pořádně rozpustit.

Meduňkový sirup

Meduňka je nazývána elixírem života, a to pro své mimořádně zklidňující účinky. Čaj z ní je lahodný a můžeme jej bez obav pít klidně denně.

3,5 litru vody přiveďte k varu. Poté vodu odstavte a přidejte 3 nakrájené, pořádně omyté citrony a svazek meduňky. Čím více meduňky, tím silnější sirup bude. Nechte louhovat do druhého dne.

Výluh zceďte, přidejte do něj cukr v poměru 1:1 (tedy 3,5 kg cukru na 3,5 l vody), mírně povařte a nechte cukr pořádně rozpustit.

Tip: Můžete si vyrobit i sirup z obou bylinek, tedy meduňkovo-mátový.

Levandulový sirup

Levandule je oblíbená pro svou výjimečnou krásu a omamnou vůni. Dále pak pro své léčivé účinky, zejména v péči o pleť. Její využití v kuchyni je poměrně novinkou, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet. Levandulový sirup pomáhá při bolestech hlavy, migréně a také při kašli.

Přiveďte k varu 3,5 litru vody. Následně vodu odstavte a přidejte 3 nakrájené, pořádně omyté citrony a svazek levandule (cca 20 stonků). Čím více levandule, tím bude sirup silnější. Nechte louhovat do druhého dne.

Výluh zceďte, přidejte do něj cukr v poměru 1:1 (tedy 3,5 kg cukru), mírně povařte a nechte cukr pořádně rozpustit.

Sirupy skladujte ideálně na chladném a tmavém místě.

Pokud použijete méně cukru, než je uvedeno v receptech, spotřebujte sirupy do 4 týdnů. Chcete-li sirupy uchovat delší dobu, musíte při vaření použít i kyselinu citronovou a zavařit je (20 minut při 85 stupních Celsia).