Čím jsou bariková vína specifická?

Po procesu kvašení, během něhož se cukr přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý, musí většina vín ještě nějakou dobu zrát. Při zrání se víno skladuje v dřevěných sudech, případně nerezových tancích. S velkou pravděpodobností si to ani neuvědomujete, ale ne všechny sudy na víno jsou stejné.

Pro zrání se používají dubové sudy, do kterých se dávají jak bílá, tak i červená vína. V závislosti na druhu vína trvá tento proces různě dlouho, přibližně však tři měsíce u jednoduchého červeného vína a až sedm let u vína s plnou chutí. Po dosažení zralosti se pak uvolňují do prodeje. Barikovaná vína si jednoznačně zamilujete.

Proces zrání závisí na velikosti sudu

V menším sudu má víno větší kontakt se dřevem a vzduchem, a proto zraje mnohem rychleji než ve větším sudu. Dalším důležitým faktorem je i to, jestli se jedná o nový, nebo použitý sud. Starý sud nemá zvláštní vliv na chuť vína, kdežto v novém sudu je dřevo bohaté na třísloviny, které se potom přenášejí do vína a dodávají mu zvláštní chuť. Zejména třísloviny pak dodávají vínu sladké tóny karamelu a vanilky.

Objednejte si víno z Gruzie

Velké oblíbenosti se těší gruzínská vína, která se vyznačují plnou a výraznou chutí, jež je navíc velice dobře strukturovaná a perfektně vyzrálá. Gruzínská vína patří mezi nejkvalitnější a nejzajímavější na světě. Některé druhy zkrátka neseženete v běžných obchodech, a proto se podívejte na pestré portfolio internetového obchodu Vinazgruzie.cz. Vybrat můžete bílá i červená. Specifickou kategorii tvoří ještě vína z Kvevri, která jsou buď oranžová, nebo červená.

Víno je také vhodný dárek. Zakoupit si můžete dárkové balení vína, které je ideální k narozeninám, výročí i dalším příležitostem. Dárkový set vypadá velice dobře a potěšíte jím každého milovníka tohoto alkoholického moku.