Brokolicové placičky bez lepku

Brokolicové placičky bez lepku

Brokolice je velice zdravá zelenina a navíc je dietní, má pouhých 158KJ/ 100g.

Recept na brokolicové placičky bez lepku (pokud vám lepek nevadí, můžete použít klasickou strouhanku).

Jak dlouho budu u plotny?

Pokud budete dělat placičky na pánvy, nezabere vám příprava celého jídla déle jak 30 minut.

Pokud budete placičky dělat v troubě, počítejte tak 40 minut (budete je péct v troubě na 180 cca 10 minut z každé strany).

Jaké pomůcky si připravíme k přípravě brokolicových placiček?

  • Pánev nebo troubu s plechem a pečícím papírem (záleží, jak moc dietně chcete vařit), dobré jsou obě varianty.
  • Kastrol na uvaření brambor.
  • Nůž, mísu na vymíchání brokolicového těsíčka, vidličku, lis na česnek, šťouchátko na brambory (nemusí být) prkýnko.

Z čeho budeme vařit?

  • 1 brokolice (prodávají se po 500g, samotné růžičky brokolice jsou poté ve váze cca 300g).
  • Sůl, pepř (kdo používá, může použít i vegetu, já nepoužívám).
  • 2 vejce,
  • 2 stroužky česneku,
  • strouhanka z bezlepkového pečiva (cca 4-5 lžic),
  • olej (já používám olivový, ale může být řepkový nebo slunečnicový)

img_8064

Co k tomu?

Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, navíc pokud chcete zhubnout, bude to skvělá volba. Ale brokolicové placičky jsou výborné i s bagetkou či chlebem.

Do čeho namáčet?

Tyto placičky jsou úžasné s jogurtovým dipem s česnekem (klasický jogurt – min.3,5 tuku – smícháte s česnekem, trochou soli a čerstvého pepře).

Postup:

Pokud budete k brokolicovým placičkám dělat jako přílohu vařený brambor, tak začněte tím, že si brambory naškrábete a nachystáte do kastrolu k vaření (zalijte je vodou, aby nezčernaly). Vařit je dáme později, aby se vše dokončilo cca zároveň.

Nyní k brokolici:

brokolici rozeberte na růžičky, umyjte a dejte ji vařit do osolené vody (kdo používá vegetu, tak vodu nesolí, ale ochutí ji vegetou, tam má soli až až). Stačí tak deset až patnáct minut (já zkouším vždy vidličkou do stonku, když to jde, mám hotovo). Nevařte brokolici déle než je třeba, ztrácí zbytečně vitamíny. Až budete mít brokolici uvařenou, přeceďte ji a zchlaďte pod studenou vodou (brokolice si tak zachová barvu a navíc se se studenou brokolicí může ihned dále pracovat) a nechte okapat.

Pokud vlastníte šťouchátko na brambory, tak teď přijde na řadu, pokud ne, vystačíte si s vidličkou. Studené růžičky brokolice vložíme do mísy a rozmačkáme, prolisujeme 2 stroužky česneku, opepříme, pokud je třeba, trochu osolíme. Přidáme 2 vejce a cca 5 lžic strouhanky. Nyní je třeba vypracovat takové hustější těstíčko, pokud bude moc řídké, přidejte strouhanku.

Nyní už záleží jen na vás, jakou variantu smažení či pečení si zvolíte. Pokud pánev – tak rozpalte pánev s trochou oleje a v rukách si vypracujte karbenátky a opékejte na pánvy z obou stran. Pokud trouba – tak myslete na to, že musí být rozehřátá, zapněte si ji tedy na začátku vaření. Na plech si dejte pečící papír a na něj pokládejte přichystané brokolicové karbenátky. Opékejte z obou stran.

 

Tip

Pokud vám zbydou od oběda či večeře nějaké placičky, jsou výborné i za studena 🙂