Celerovo mrkvové pyré je skvělou volbou při hubnutí, ale i jen tak, jako příjemná změna v jídelníčku. Počítejte s tím, že pyré má výraznější chuť, nedoporučovala bych ho např. k rybě.
Celerovo mrkvové pyré recept pro 2 osoby
- 150g očištěné mrkve
- 200g očištěného celeru
- voda
- sůl
- pepř
- lžíce másla
- lžíce žervé (nebo jiného smetanového sýru) – nemusí být
Celerovo mrkvové pyré postup
Mrkev i celer si nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit do osolené vody, uvaření trvá cca 30 minut. Po uvaření zeleninu přecedíme a rozmixujeme v mixéru. Přidáme trochu pepře, lžíci másla, případně žervé či jiný sýr (ne tavaňák 😀 ). Podle chuti dosolíme.
K celerovo mrkvovému pyré se hodí pečené maso, např. vepřové či krůtí. Já dělala s kýtou, kterou jsem udělala v papiňáku (jen sůl, pepř, bez mouky).
Celerovo mrkvové pyré kalorie, teď tedy trošku počítání 🙂
- 150g mrkve – 270KJ
- 200g celeru – 310KJ
- máslo, cca 20g – 630KJ
- lžíce žervé, cca 20g – 200KJ
Celkem tedy: 1410KJ (1 porce 707KJ)
Maso KJ podle druhu, já měla na osobu kýtu, cca 100g, tzn. cca 600KJ + nějaký olej na zatáhnutí masa, odhadem tedy něco okolo 800KJ.
TIP: pokud bych si chtěla dát toto jídlo na večeři, zvolím raději kuřecí plátek, který udělám na kapce oleje. Celé jídlo má poté o mnoho méně kalorií.