Doporučené potraviny pri anémii

Železo je jedním z nejdůležitějších prvků v těle. Je nezbytné pro normální fungování mnoha procesů. Vědci odhadují, že asi 40% mladých žen trpí jeho nedostatkem. Nejčastější příčinou nedostatku železa je ztráta krve během menstruace a nezdravá strava. Zbavit se menstruace není možné, pak je třeba se postarat o správnou výživu.

Železo – je součástí hemoglobinu. To hraje důležitou roli při poskytování kyslíku do každé buňky v těle. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti. Známky nedostatku červeného pigmentu v krvi je ztráta koncentrace, křehkost nehtů, chronická únava, svalová slabost, ztráta vlasů.

Co je to anémie

Anémie neboli chudokrevnost je soubor příznaků, při kterém je v krvi snížený počet červených krvinek (erytrocytů) a/nebo množství krevního barviva (hemoglobinu). Snížený bývá také poměr objemu krvinek k tekuté části krve (plazmě). Tento poměr se nazývá hematokrit.

Máte-li některý z výše uvedených příznaků, je lepší se objednat k lékaři. Můžete používat internet, kde naleznete praktické návody pro všechny lékařské nemoci. Můžete si zde také přečíst doporučení lékařů, indikace a kontraindikace.

Nedostatek železa se často kompenzuje léky

Většinou se nedostatek železa kompenzuje léky (Sorbifer). Obsahují potřebnou denní dávku. Rychlost absorpce terapeutických léků je vyšší, a tím dochází rychleji ke zlepšení stavu.

V případě, že situace není kritická, je možné řešit anémií s dietou. S cílem obohatit stravu o železo – musíte jíst játra, rukolu, špenát, petržel, červené maso, ořechy, salát, sušené a čerstvé ovoce.

Je důležité omezit nápoje, které obsahují třísloviny (čaj a káva), neboť zasahují do vstřebávání železa. Mléko také nepřispívá k absorpci. To vše je lepší nahradit neslazenými ovocnými šťávami, které obsahují vitamin C.

Doporučuje se jíst více česneku a cibule. Síra v nich obsažená, zvyšuje vstřebávání železa. Stejně tak je vhodné přidávat do prvního a druhého chodu petržel.

bored-16811_1280

Léčba anémie – složitý proces. Ukazatel hemoglobinu vzroste přibližně po 2-3 měsíci pravidelného doplňování.

Nejlepší potraviny na anémii

  1. Červené maso
  2. Špenát
  3. Luštěniny
  4. Červená řepa
  5. Arašídy
  6. Ovesné vločky a celozrnný chléb
  7. Spirulina
  8. Vejce
  9. Granátová jablka
  10. Datle
  11. Rajčata
  12. Med