Železo je jedním z nejdůležitějších prvků v těle. Je nezbytné pro normální fungování mnoha procesů. Vědci odhadují, že asi 40% mladých žen trpí jeho nedostatkem. Nejčastější příčinou nedostatku železa je ztráta krve během menstruace a nezdravá strava. Zbavit se menstruace není možné, pak je třeba se postarat o správnou výživu.
Železo – je součástí hemoglobinu. To hraje důležitou roli při poskytování kyslíku do každé buňky v těle. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti. Známky nedostatku červeného pigmentu v krvi je ztráta koncentrace, křehkost nehtů, chronická únava, svalová slabost, ztráta vlasů.
Co je to anémie
Anémie neboli chudokrevnost je soubor příznaků, při kterém je v krvi snížený počet červených krvinek (erytrocytů) a/nebo množství krevního barviva (hemoglobinu). Snížený bývá také poměr objemu krvinek k tekuté části krve (plazmě). Tento poměr se nazývá hematokrit.
Máte-li některý z výše uvedených příznaků, je lepší se objednat k lékaři. Můžete používat internet, kde naleznete praktické návody pro všechny lékařské nemoci. Můžete si zde také přečíst doporučení lékařů, indikace a kontraindikace.
Nedostatek železa se často kompenzuje léky
Většinou se nedostatek železa kompenzuje léky (Sorbifer). Obsahují potřebnou denní dávku. Rychlost absorpce terapeutických léků je vyšší, a tím dochází rychleji ke zlepšení stavu.
V případě, že situace není kritická, je možné řešit anémií s dietou. S cílem obohatit stravu o železo – musíte jíst játra, rukolu, špenát, petržel, červené maso, ořechy, salát, sušené a čerstvé ovoce.
Je důležité omezit nápoje, které obsahují třísloviny (čaj a káva), neboť zasahují do vstřebávání železa. Mléko také nepřispívá k absorpci. To vše je lepší nahradit neslazenými ovocnými šťávami, které obsahují vitamin C.
Doporučuje se jíst více česneku a cibule. Síra v nich obsažená, zvyšuje vstřebávání železa. Stejně tak je vhodné přidávat do prvního a druhého chodu petržel.
Léčba anémie – složitý proces. Ukazatel hemoglobinu vzroste přibližně po 2-3 měsíci pravidelného doplňování.
Nejlepší potraviny na anémii
- Červené maso
- Špenát
- Luštěniny
- Červená řepa
- Arašídy
- Ovesné vločky a celozrnný chléb
- Spirulina
- Vejce
- Granátová jablka
- Datle
- Rajčata
- Med