Celerovo mrkvové pyré, musíte zkusit

Celerovo mrkvové pyré je skvělou volbou při hubnutí, ale i jen tak, jako příjemná změna v jídelníčku. Počítejte s tím, že pyré má výraznější chuť, nedoporučovala bych ho např. k rybě.

Celerovo mrkvové pyré recept pro 2 osoby

  • 150g očištěné mrkve
  • 200g očištěného celeru
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • lžíce másla
  • lžíce žervé (nebo jiného smetanového sýru) – nemusí být

Celerovo mrkvové pyré postup

Mrkev i celer si nakrájíme na drobné kousky a dáme vařit do osolené vody, uvaření trvá cca 30 minut. Po uvaření zeleninu přecedíme a rozmixujeme v mixéru. Přidáme trochu pepře, lžíci másla, případně žervé či jiný sýr (ne tavaňák 😀 ). Podle chuti dosolíme.

K celerovo mrkvovému pyré se hodí pečené maso, např. vepřové či krůtí. Já dělala s kýtou, kterou jsem udělala v papiňáku (jen sůl, pepř, bez mouky).

Celerovo mrkvové pyré kalorie, teď tedy trošku počítání 🙂

  • 150g mrkve – 270KJ
  • 200g celeru – 310KJ
  • máslo, cca 20g – 630KJ
  • lžíce žervé, cca 20g – 200KJ

Celkem tedy: 1410KJ (1 porce 707KJ)

Maso KJ podle druhu, já měla na osobu kýtu, cca 100g, tzn. cca 600KJ + nějaký olej na zatáhnutí masa, odhadem tedy něco okolo 800KJ.

TIP: pokud bych si chtěla dát toto jídlo na večeři, zvolím raději kuřecí plátek, který udělám na kapce oleje. Celé jídlo má poté o mnoho méně kalorií.