Jak vybrat slavnostní pití na oslavu?

Alkohol na oslavy a party bezesporu patří. Ne každý už ale ví jaký. Tak vám s výběrem trochu pomůžeme.

Výběr vhodných alkoholických nápojů primárně závisí na typu oslavy a věku oslavenců. Jiné nápoje budou téci proudem na dětské oslavě narozenin, jiné na rozlučce se svobodou. V každém případě se snažte o rozmanitost. Pokud jeden pije víno a destiláty, druhý nedá dopustit na pivo a třetí by rád něco ostřejšího, mělo by mu být dopřáno. Zkrátka je dobré mít od každého v závislosti na velikosti oslavy a počtu oslavenců.

Pro výjimečné události

Speciální události, jako jsou výročí vztahu, promoce, zásnuby a další, si žádají i speciální víno. Tím bezesporu je šampaňské. Na mysli ale máme pravé šampaňské, nikoliv sekt. Sekty se od šampaňského liší jinou technologii výroby. Zatímco sekt zraje v uzavřených nerezových tancích, šampaňské přímo v lahvích. Především se ale šampaňské se vyrábí z hroznů rostoucích v oblasti Champagne ve Francii.

Sekty a šumivé víno

Uznáváme, že pravé šampaňské není levnou záležitostí. Jeho cenově dostupnější variantou je šumivé víno. Do této kategorie spadají i již zmíněné sekty. Šumivých vín na trhu najdete spoustu. Liší se od sebe kvalitou, obsahem alkoholu, barvou, vůní, chutí, ale především perlením, tedy množstvím bublinek, které se ve sklenici po nalití vína vytvoří. Podle someliérů ta nejkvalitnější šumivá vína tvoří řetízky drobných bublinek. Větší bublinky jsou pak známkou nežádoucího hrubého perlení.

Jak servírovat šampaňské

Nejde jen o typ alkoholu, ale také jeho servírování. Zde hlavní roli hraje teplota. Například šampaňské by při servírování nemělo být teplejší než dvanáct a chladnější než osm stupňů. Ideální teploty dosáhnete, když láhev půl hodiny před servírováním umístíte do k tomu určené nádoby s ledem. A do skleniček ho nalévejte pomalu, jinak ho připravíte o jeho typické perlení.