pineapple-1208306_1280

Zdravá a štíhlá s ananasem!

Známe ho všichni – voňavý, sladký, uvnitř žlutý… Ananas je tropické ovoce ze stromu ananasovníku chocholatého. Zralé plody poznáme podle intenzivní vůně a světlé zelenohnědé barvy.

Nutriční hodnoty ananasu

Ananas tvoří cca 90% voda, 10% sacharidů a 1,2% vlákniny. Dále obsahuje vzácné kyseliny – maleinovou a tartarovou. Kromě toho obsahuje i důležitý draslík, železo, vápník a několik vitamínů, hlavně vitamín B2 (riboflavin, B1 (thiamin) a vitamín A.

Jak správně oloupat ananas?

Nejprve odkrojíme korunu (svazek listů na vrcholku), používáme ostrý nůž, abychom zabránili sklouznutí ostří. Po té odkrojíme spodek. Ananas si dále nakrojíme na tlusté plátky a ty už jednoduše okrájíme od tvrdé slupky. Centrální stonek uprostřed dužniny bývá dřevnatý, je vhodné ho také vykrojit. A po té již podáváme – na kousky nebo na plátky.

Účinky ananasu

Díky podílu vody působí ananas silně močopudně, tím dokáže odbourávat otoky a odvodňuje organizmus. Tím samozřejmě vyplavuje z těla škodlivé látky. Dále podporuje zažívání, ulevuje slinivce břišní a nezanedbatelný obsah vlákniny pomáhá při střevních potížích a průjmech. Je také prokázáno, že působí na pigmentové, tzv. stařecké skvrny a pomáhá při slunečním úžehu. Ananas je také znám jako účinný spalovač tuků. Dokáže cíleně spalovat tuk tam, kde je potřeba. Džus z ananasu je vhodné pít jako prevenci před nachlazením a navíc příjemně zasytí. Jen pozor – nadměrná konzumace syrového ananasu může vést až k nepříjemnému pálení v ústech a krku.

Mohlo by vás zajímat:

3 rady pro hubnutí v obasti břicha

Desatero zdravého hubnutí

Jak zhubnout? Jezte častěji!

Be Sociable, Share!