Proč jíst jogurty s probiotiky

Při nákupu jogurtu, jen zřídka přemýšlíme o tom, jak významný je tento produkt pro naše zdraví. Co je tak užitečné u jogurtu s probiotiky?

Co jsou probiotika

Přírodní jogurt s obsahem probiotik – živé organismy, se podílejí na udržení přirozené rovnováhy střevní mikroflóry trávicího traktu. Nejznámější z nich – laktobacily-lacidofil bakterie a skupina bifidobakterií.

Tyto druhy jsou odolnější vůči teplotnímu extrému, a proto mohou být skladovány poměrně dlouhou dobu, aniž by ztratily pozitivní vlastnosti. Pokud není k dispozici probiotická bakterie mléčného kvašení, je zde možnost různých variací v lidském gastrointestinálním traktu.

Mezi nejčastější problémy, které mohou nastat po jídle, je zácpa, nadýmání, žaludeční nevolnost nebo křeče v břiše. Probiotika jsou určené pro lidi, kteří jsou náchylní k potravinovým alergiím a trpí zažívacími poruchami.

yogurt-1442033_1280

Prospěšné probiotika

Bakterie-Laktobifid je obsažena v různých potravinách, a to nejen v kyselině mléčné – jogurt, kefír, atd. Lze je nalézt v potravinářských přísadách a ve speciálních produktech určených ke zlepšení činnosti střevní mikroflóry. Výrazně zlepšují trávení a jsou základními prvky jídelníčku u těhotných žen a malých dětí.

Kromě toho téměř jakákoliv dieta se neobejde bez tohoto druhu výrobku: mnoho žen se zkušenosti ví, že je nemožné, zhubnout, aniž by si dopřály „live“ jogurt s vysokým obsahem Laktobifid.

Dalším skvělým prvkem je Laktobifid – neutralizuje toxiny v zažívacím traktu způsobené trvanlivým jídlem obsahující velké množství konzervačních látek a barviv.

Dá se říci, že bakterie mléčného kvašení nejen dopomáhají k normálnímu fungování trávicího systému, ale také vytváří příznivé podmínky pro členění sacharidů, fruktózy a glukózy.

Pokud není dost Laktobifidů, štěpení není kompletní, což má za následek nejen, že je tělo zbaveno důležitého zdroje energie, ale ne úplně metabolizuje cukr.

Zvýšená hladina cukru v krvi vyvolává stres, což vede k nadměrnému generování hormonů adrenalinu a kortizolu: dochází k zatížení nadledvin a orgánů kardiovaskulárního systému.