Je cukr horší než marihuana?

Dle nového průzkumu si lidé v Americe myslí, že větší příjem cukru škodé více, než marihuana.

Pod vedením novin Wall Street Journal a NBC News provedli v Americe průzkum s 1.000 dospělých lidí a ptali se, co si myslí, že je více škodlivější – tabák, alkohol, cukr, nebo marihuana? Není překvapením, že většina dotázaných odpověděla alkohol a tabák. Celých 15% respondentů ale uvedlo, že je cukr zdravotním nepřítelem číslo jedna – marihuanu na tuto přední pozici dosadilo dvakrát méně dotázaných.

seedling-1062908_1280

Rafinovaný cukr může být stejně návykový jako kokain nebo morfin, ne-li víc, uvedl Pam Peeke, M.D., M.P.H. – autor knihy The Hunger Fix a hlavní vědecký poradce poradce Elements Behavioral. Rafinovaný cukr (co je to rafinovaný cukr? Viz níže) způsobuje změny v „odměňovací“ části mozku, což vede k závislosti a sestupné spirále zdraví, které může končit srdečním onemocněním, diabetesu typu 2 či dokonce rakovinou.

„Konzumace rafinovaného cukru Vás nedonutí vyloupit banku…“ říká Peeke, „… je to tichý sebedestruktivní proces.“ A nejhorší ze všeho je, že ovlivňuje prakticky každou osobu.

Ve skutečnosti Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) změnila doporučení, aby jen pět procent Vašich získaných denních kalorií pocházelo z přidaného cukru. Což vychází asi na 25 gramů denně.

Co je to rafinovaný cukr: Pojmem rafinací se rozumí odstranění nečistot, hrubostí a celkového pročištění. Rafinace je proces extrakce cukru (sacharóza) z rostlinných materiálů a následném odstranění dalších nežádoucích látek z extrahovaného surového cukru. Tyto substance mohou zahrnovat zbytky stonku, půdy, části hmyzu, plísní, bakterií či vosku.

zdroj: whm, wikimedia