Bio život

Obchod s nejširším výběrem mražených biopotravin v ČR odpovídá na otázky. Proč mám jíst bio maso? V čem je lepší než normální maso? Poznám bio kvalitu i na chuti masa nebo jen finančně?

Jaký je rozdíl v chovu zvířat na bio a běžných farmách?

Zvířata v ekologickém zemědělství jsou chována v souladu se svými přirozenými potřebami – mají dostatek prostoru a přirozenou
stravu. Chov je založen především na dodržování etiky vůči zvířatům. Nesmějí se používat hormony, krmení ošetřené minerálními hnojivy, geneticky modifikované organismy ani škodlivé pesticidy. Při zpracovávání masa nemůže být uměle prodlužována trvanlivost a chemicky vylepšována chuť, barva či vůně produktu.

V běžném konvenčním chovu má přednost zisk. Běžný je proto velkochov a automatizace provozu. Životní prostor zvířete je značně omezen a podmíněn provozem. Zvíře je často nuceno k rychlejšímu růstu překrmováním a umělým zkracováním odpočinkového režimu. To je veliký stres, který se projevuje podobně jako u člověka a ovlivňuje celý organismus. Dochází k velkému hromadění tuku v tkáni, ke svalové ochablosti, která se projevuje špatnou strukturou masa, větší náchylnosti k nemocem. To se řeší podáváním antibiotik, a to i preventivně, takže pak v běžném mase se zbytky antibiotik objevují.
I pastviny musí splňovat kritéria nezatížitelnosti krajiny. Proto ekofarmy najdeme většinou na pomezí chráněných krajinných oblastí a daleko od infrastruktury moderního světa. Toto prostředí má dobrý vliv na zdravý vývoj zvířete, na jeho psychickou pohodu a v konečném důsledku i na kvalitu masa, které je pevnější, má výraznější chuť i vůni a přirozené mramorování. Tuk je pravidelně rozmístěn v tkáni a je ho podstatně méně.

Bio maso je až čtyřikrát dražší než běžné maso. Například kilogram bio kuřete stojí asi dvě stě korun, za běžné kuře zaplatíte přes padesát. Přesto si myslím, že je lepší pochutnat si na bio kuřeti, které chutná jako od babičky a ne jíst běžné kuře, které vám po ochutnání bio kuřete už ani chutnat nebude.

V některých bio prodejnách můžete dnes již zakoupit také vyzrálé bio hovězí, zraje asi jeden měsíc v ideálních podmínkách.  Oproti standardnímu hovězímu, které jde z porážky rovnou na pult, je výrazně jemnější, šťavnatější a mnohem chutnější. Toto maso je přirovnáváno k nejlepším jihoamerickým steakům a vřele doporučuji ho určitě ochutnat.